Translate

понедельник, 7 апреля 2014 г.

Интервю с представител на Che Guevara Club (Пансерайкос)



пансерайкос
Представяме ви интервю с типичен представител на околофутболната общественост в Гърция.

- Какви са резултатите на вашия отбор през този сезон?
- Този сезон е лош за нас. Сега се намираме в средата на класирането на Бета Етники. На 11-то място сме от 21 отбора.
- Каква е средната посещаемост на мачовете ви?
- На домакински мачове идват около 2 000 – 3 000 човека, а на един от мачовете имаше 4 500.
- Разкажи за града си. Жителите му обичат ли футбола?
- Серес е град с население по-малко от 100 000 души. Градът не е далеч от границата с България. Имаме университет, в който учат 10 000 студенти. По-голямата част от населението подкрепя местния отбор. Особено сред старите хора и младежите има много фенове на Пансерайкос.
- Откога функционира вашият фен-клуб?
- Che Guevara Club е създаден от няколко приятели, които ходят по всички гостувания на отбора. С течение на времето все повече хора се присъединиха към тях. От 2007 г. имаме и собствено посещение, в което се събираме и отпускаме по време на работната седмица и преди мачове. В момента в клуба има 550 човека.
пансерайкос1
- Поддържате ли приятелски отношения с други клубове? С кои отбори сте врагове?
- Има някои фенове в Гърция, с които имаме сходни виждания за футбола. Това са фирмите Green Ghetto (Агротикос Астерас), Sick Boys (Шкода Ксанти), Alternatives (Ерготелис). Имаме отлични отношения с тях. Специално не изпитваме определена омраза към някой, но към всеки съперник чувствата са еднакви.
- Чух, че имате добри отношения с кипърския Омония.
- Да, ние сме приятели с Gate 9. В нашия град има фен-клуб на Омония. Има хора и от Кипър, които учат в нашия университет. Ходим заедно с тях на мачове на Пансерайкос. Когато играят Омония и Апоел ходим и в Никозия.
- Има ли в други градове ваши фен-клубове?
- Има много фенове в най-големите градове в Гърция – Атина и Солун. Понякога се срещаме с тях по мачове. Но и в други по-малки градове има фен-клубове.
пансерайкос2
- Недалеч от вас се намира големият град Солун, който е с дълга традиция във футбола. Оказва ли това влияние върху вас?
- Да, Солун се намира на един час път с кола от тук. На отборите ПАОК, Арис и Ираклис има много фенове в цяла Гърция, както и в Серес. Но ние се опитваме да покажем на младите хора тук колко хубаво е да подкрепят отбора от своя град. С течение на времето все повече и повече тийнейджъри идват на мачове на Пансерайкос.
- Има ли други фен-клубове във вашия град?
- Единственият голям клуб в Серес е на Пансерайкос. Ето защо нямаме градско противопоставяне.
- Има ли много постижения вашият отбор?
- Като цяло имаме сериозни постижения. Пансерайкос балансира между Алфа и Бета Етники. Имаме песен „Дори да нямаме титли и медали, ще продължаваме да пеем за теб Пансерайкос“.
- Имате ли проблеми с полицията и неонацистите?
- Нямаме сериозни инциденти с полицията. Що се касае до нацистите, винаги пеем антифашистки песни и използваме наши атрибути по време на шествия. Ето защо винаги сме готови да защитим вижданията си.
- Има ли много нацисти във вашия град?
- Има много малко. Може да се види крило на Златната зора тук, но те не правят нищо.
- Какви възгледи споделят феновете на Пансерайкос?
- В нашето обединение Che Guevara Club има хора с различни възгледи: от анархисти до комунисти. Политическите възгледи са лично решение на всеки. Позиционираме се като антифашистки сектор и не приемаме нищо, което е свързано с нацизма.
- У нас в Русия напоследък е много популярна темата за взаимодействието на ЛГБТ с леви активисти. Как феновете на Пансерайкос се отнасят към нарушаването на правата на сексуалните малцинства?
- Ние сме против хомофобията и срещу всякакъв вид друга дискриминация.
- Участвате ли в протести и социални проекти?
- Участваме в много протести. Например против военните действия в Палестина, против закриването на нашия местен университет. Участвали сме и в благотворителни събития. Също така участваме и в кампания за преустройство на бившите военни бази в паркове и детски площадки.
- В нашата страна футболните фенове са предимно националисти. Какво е положението с тях в Гърция?
- Има няколко отбора с такива фенове. Издигат идиотски транспаранти и крещят несвързани лозунги. Но подобни клоуни са доста малко.
пансерайкос3
- Често ли посещавате гостуванията на вашия отбор?
- Винаги ходим по гостувания без значение колко далечна е дестинацията. Понякога ходим малко, понякога много, но отборът никога не остава без подкрепа.
- Посещавате ли други видове спорт, освен футбол?
- Пансерайкос има баскетболен, хандбален клуб, отбор по плуване и хокей на лед. Ходим на всички тези спортове, за да подкрепим отбора си. Наскоро ходихме на баскетболен мач на нашия младежи отбор (15 години) и подготвихме за този мач добро представяне.
- Какви хореографии използвате по мачове?
- Използваме много знамена. На почти всеки мач правим нови транспаранти. Преди време използвахме активно пиротехника и правихме отлично шоу.
пансерайкос4
- Строги ли са законите във вашата страна по отношение на ултрасите?
- Законите срещу феновете са много строги в последните години. Главно се опитват да ограничат използването на пиротехника. Фен-клубът се счита за законен само с одобрението на президента на клуба. Претърсвания на входа на стадиона почти не се правят.
- Какви са отношенията ви с президента на клуба и играчите?
- Между нас и президента на клуба има много проблеми. С повечето играчи имаме добри отношения, но има някои от тях, които не уважаваме.
- Разкажи за бъдещите ви планове.
- Планираме да запазим убежденията си. Първо, да подкрепяме отбора на всички домакински мачове и гостувания. Второ, да подкрепяме другите спортни отбори на Пансерайкос. Трето, да се борим срещу комерсиализацията в модерния футбол. Четвърто, да се борим срещу фашизма и расизма. Пето, искаме отмяна на законите срещу феновете.
- Пожеланията ти към читателите ни.
- Беше ми приятно да общуваме. Пожелавам на антифашистите в Русия да продължат борбата срещу съвременната болест, наречена фашизъм.


превод: http://radicalterraces.wordpress.com/


Комментариев нет:

Отправить комментарий