Translate

суббота, 12 апреля 2014 г.

Интервю с фенската група Brigada Azulcrema (ФК Америка)

америка
Другари, този път се отправяме към Северна Америка. Мексико винаги е привличал вниманието със своята уникална култура и красив природен пейзаж. За левите активисти културата е свързана с движението на сапатистите и убийството на Лев Троцки. Въпреки политическото противопоставяне в тази страна има място и за футболни конфронтации. В най-големият град в света – Мексико, си съперничат 3 големи клуба, за един от които ще стане на въпрос в следващите редове. Взехме интервю от един от феновете на футболен клуб Америка, член на обединението Ritual del Kaoz с изразени антирасистки позиции.


- Коя фирма представлявате?
- Част сме от фенското обединение на ФК Америка Ritual del Kaoz. Ние сме пънкари и скинхедс от групата Brigada Azulcrema. Преди да имаме официално име бяхме част от Ritual del Kaoz и ни наричаха просто „бръснатите скинове“. В обединението Ritual del Kaoz има множество групи от цялата страна, броят им се измерва в хиляди.
- Кои са основните ви конкуренти?
- Имаме сериозно съперничество с УНАМ Пумас, Крус Асул, Чивас (Депортиво Гуадалахара).
америка1

- Какви са отношенията ви с клуба и играчите?
- В ръководството на клуба има твърде много капиталисти и буржоазия. Не ни интересуват собствениците на клуба. Ние подкрепяме само отбора Америка. Може да се каже, че имаме нормални отношения с играчите, но не и с ръководството.
- Чух, че сте спонсорирани от голяма медийна компания.
- Да, да. Нарича се Televisa, най-големите капиталисти в страната. Те нагласиха изборите и свалиха президента си, който дори не може да чете като хората. Много пъти сме се противопоставяли на компанията по трибуните и по улиците. За съжаление се явяват шибаните собственици на клуба, но по трибуните демонстрираме, че ФК Америка принадлежи на антифа хулиганите.
 америка2
- Какви са политическите възгледи на вашите фенове?
- Придържаме се към антифашистките възгледи. Всичките членове на нашата бригада са антифа, анархисти или комунисти. Действително стоим на леви позиции и не толерираме двусмислието. Повечето от нас не участват в избори, защото нищо не решават.
- Как се отнасяте към сексизма и хомофобията?
- Хората с хомофобски и сексистки възгледи не се вписват в нашата група. Ние нямаме нищо против еднополовите двойки и ги уважаваме. Също така в нашата група има 15 жени и те са много активни. Периодично в сектора идват повече.
америка3
- Какво е отношението ви към субкоманданте Маркос и Емилиано Сапата?
- Това са сериозни фигури в историята на Мексико. В Чиапас, районът в който пребивават индианци се появи радикалната организация EZLN, отличаваща се от другите политически движения. Нейните организатори са шепа революционери, готови да дадат живота си за своето дело. Споделяме техните революционни и либертариански идеи, горди сме от техния пример и чувстваме себе си като част от това движение.
- Като цяло как може да се охарактеризират мексиканските ултраси?
- В Мексико феновете са антифашисти. Много големи групи подкрепят тези идеи. Това е много добре за тези, които предпочитат да прекарват времето си по стадионите. От най-големите групи могат да бъдат споменати „Union auriazul“ УНАМ, „La Sangre Azul“ Крус Асул (те имат по-малък дял скинхедс), „Los de Arriba“ Леон (стара гвардия, в основата скинове и пънкари), „Command Rojiblanco“ Некакса. Това са основните фенски движения в Мексико, към които сме и ние. Ултрас сцената в Мексико дълго време беше мода без да се разбира истинският смисъл на думата. Винаги сме се наричали хулигани, а не ултраси. Мексиканските фенове много са привлечени от „бара брава“ в Южна Америка, особено Аржентина. Разбираме, че не е само важно да подкрепяме отбора, но и да отблъскваме феновете на други клубове. Въпреки че е глупаво да не общуваме с членове на други фирми, като дори с някои имаме приятелски отношения. Според нас подкрепата на отбора и изразяването на политическите ни виждания излизат извън рамките на обикновения фанатизъм.
америка4

- Граничите със САЩ, как можете да опишете феновете в тази страна?
- Мога да кажа, че това е доста расистка страна. Въпреки това много фенски фирми там се придържат към левите възгледи. Например, Ню Йорк Ред Булс. В САЩ има и фенове на ФК Америка, които се придържат към нашите идеи.
америка5
- Какво можете да разкажете за своя град?
- Мексико е красив град. Не всички хора тук разбират идеологията на анархизма и антифашизма. Много хора на различна възраст имат идеи за живота като нашите, но все още не са готови да се борят с режима. Футболът е опиум за народа не само в Мексико. Футболът живее както в столицата, така и в северната част на страната в Монтерей. В Мексико има три отбора, които подбуждат страст в сърцата на много фенове: Америка, УНАМ Пумас, Крус Асул. В Монтерей има едноименен клуб и УАНЛ Тигрес. Има остро съперничество между Америка и Чивас от Гуадалахара.
- Има ли в Мексико десни фенове?
- Това е много рядко явление. Всеки път, когато видим нацистката измет по нашите стадиони им режем главите направо в сектора. На едно пънк събитие бяха дошли 20 нацисти и им разбихме главите. Когато пънкарите и скинхедс видят нацистите по улиците веднага реагират и не им дават да правят и крачка. Има десни групи, но ние се смеем на тяхната музика. Те са националсоциалисти, защото никога не са живели при този режим. Тук в страната нацистите са само два процента. Има в правителството на Мексико, но тази измет е висок калибър. В Мексико няма проблеми с миграцията, по-скоро тя е доставчик на евтина работна ръка за САЩ.
- Какви са законите във вашата страна по отношение на футболните фенове?
- Сега искат да приемат закон за „безопасни стадиони“ и да премахнат феновете от мачовете. Искат да криминализират нашите действия и да забранят продажбата на билети. Но не могат да го направят. Ние сме милиони. Планираме да покажем на нашата федерация пълното ни несъгласие с този закон. В Мексико пиротехниката все още не се използва на сто процента. Когато я използваме пристига полицията и арестува нарушителите на закона.
- Участвате ли в протестни акции?
- Да, участвали сме в много важни действия. Например, 1-ви май и 2-ри октомври в памет на жертвите от клането през март в Тлателолко. През 1968 г. по заповед на президента Густаво Диас Ордас бяха извадени и използвани оръжия на студентска демонстрация. Участвахме в акции срещу приватизацията от страна на държавата на някои народни инициативи и показахме солидарност към турските демонстранти.
- Колко струва един билет на стадиона?
- 100 песос.
- Фен-клубът има ли свое помещение?
- Няма помещение. Събираме се на няколко пресечки от стадиона и пием бира. Употребяваме много бира, а много от нашите другари имат негативно отношение към наркотиците.
америка6
- Имате ли неформални лидери?
- В нашата група няма. Не вярваме в йерархията. Що се касае до Ritual del Kaoz, там има лидери-антифашисти, които са уважавани. Нашите възгледи са много близки и никой не се облагодетелства за сметка на нашата група.
- Как организирате пътуванията до други градове?
- Даваме определена сума пари на тези, които могат да отидат на гостуване и да представляват нашата група. Не всички, които имат възможност посещават мачове в други градове, но отборът никога не остава без подкрепа. От много години не сме ходили в други страни, но тази година се надяваме да посетим Южна Америка.
америка7
- Използват ли мексиканските ултраси огнестрелни оръжия?
- Само понякога. Основното оръжие за нас това са юмруците, бутилките и прътовете от знамената. Побоищата не се планират, а стават спонтанно.
- Какво знаете за ултрас движението в Русия?
- Виждал съм много нацисти. Знам, че ЦСКА са шибани нацисти. Вярвам, че има и антифашисти, но не съм ги виждал. Също така знам, че в Русия побоищата са в равни състави и враговете си стискат ръцете в знак на уважение.
америка8
америка9

- На кои фенски обединения симпатизирате по света?
- От европейските ултраси харесваме Санкт Паули, Борусия, Дюселдорф, Green Brigade (Селтик), Gate 9 (Омония), Виртус Верона, Ultras Inferno на лиежския Стандарт, Апоел Тел Авив, АЕК Атина, Райо Валекано, Riazor Blues (Депортиво), Brigadas Amarillas (Кадис), Indar Gorri (Осасуна). Възхищаваме се на всички фенски движения, които стоят на антифашистки позиции.
- Вашите бъдещи планове?
- Искаме нашето движение да расте не само в Мексико, но и в други части на света.
- Вашите пожелания към руските антифашисти.
- Всичко най-хубаво и положителна атмосфера за нашите братя антифа от Русия. Знаем, че фашистката държава репресира хората с леви възгледи. Хубаво е, че много хора са останали на либертарни позиции. Трябва да продължим борбата.

превод: http://radicalterraces.wordpress.com/

Комментариев нет:

Отправить комментарий