Translate

суббота, 12 апреля 2014 г.

Интервю с представител на фенската фирма Axaioi-3 (Панахайки Патра)

панахайки
Продължаваме да ви запознаваме с гръцките антифашисти-хулигани. Този път взехме интервю от фен на един от най-старите клубове в страната – Панахайки от град Патра.


- Какво представлява фенското обединение Gate 3?
- Ние подкрепяме гръцкия отбор Панахайки. Има три активни групировки: Navajo Antifa, Nortenos Patras-Nuestra Familia, Axaioi-3. В Navajo има активно ядро от 50 човека, фирмата е основана през 2005 г. Аз съм част от Axaioi-3, която е на 10 години. Ние сме силни и сме готови на всичко.
- Разкажете за историята на клуба.
- Панахайки има дълга история. Клубът е основан през 1891 г. и се явява един от най-старите в Гърция (123 години). Един от най-забележителните сезони е този през 1973 г., когато участвахме в Купата на УЕФА. В Интертото сме играли срещу московския Динамо. Имаме много фенове в цяла Гърция. Шампиони сме на Бета Етники (втората професионална футболна лига в Гърция) 6 пъти (1964, 1969, 1971, 1982, 1984, 1987). През 2011 г. играхме в Гама Етники (трета лига). В момента се намираме в Бета Етники, 20 години сме играли в Суперлигата.
Нашият стадион има капацитет 20 000 души и носи името на Костас Давурлис, най-добрият играч в историята на клуба. Той беше специален човек и завинаги ще остане в сърцата ни.
- Какво означава името на клуба?
- Пан – Ахая – това е областта, в която е разположен град Патра.
- С кои отбори сте в приятелски и враждебни отношения?
- Приятели сме с Кротоне от Италия. Имаме проблеми на дербитата с Панетоликос и Панегиалиос. Панегиалиос са от град Егио близо до Патра и техните ултраси сериозно ни пречат.
панахайки1
панахайки2
- Какви са отношенията ви с атинските отбори?
- Никакви. В Патра има фен-клубове на Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК, но нямаме проблеми с тях. Градът е наш. Имаме сблъсъци с атинските фенове, когато играем за купата. В Бета Етники няма толкова сериозни ултраси, които да им се противопоставят.
- Има ли други футболни клубове в Патра?
- По принцип има много аматьорски отбори. Клуб Тиела е от тук, но нямаме дерби с тях, защото се намират в по-долна дивизия. Ние сме във втора, а те са в четвърта. Никога не сме имали проблеми с тях, защото нямат ултраси.
- Доколкото знам в града ви има независим футболен клуб. Той е встъпил в защита на скуота Вила Амалия.
- Този отбор е създаден през 2012 г. Пълното му наименование е Autonomi Podosfairiki Omada. Играе в аматьорската лига на Патра. Негови основатели са фирмата Navajo. Този отбор има червено-черни цветове също като Панахайки, но се явява независим отбор.
- Какви са отношенията ви с президента на клуба?
- Спряхме да ходим на стадиона в продължение на 2 години заради президента на клуба. Той развали фенската атмосфера на стадиона. Ходихме само на волейбол и баскетбол. Сега може би е най-лошият период в историята на отбора, имаме икономически проблеми.
панахайки3
панахайки4
- Каква е средната посещаемост на мачовете?
- Много е ниска. Феновете спряха да ходят, защото не са съгласни с президента. Средно ходят по 500 човека в сектора. Ако той си тръгне ще бъдат повече от 5 000. Имаме много фенове.
- Какви са политическите ви възгледи?
- Ние сме против нацистите. Другите фирми на Панахайки също са против тях и правят много, за да популяризират антифашизма в нашия град. Особено фирмата Navajo. Не подкрепяме никакви форми на власт и подчинение, против модерния футбол сме, комерсиализацията, спонсорите и това е нашият живот.
- Има ли много десни във вашия град?
- Мога да кажа, че има много антифашисти. Имаме автономни и антифашистки организации. Срещат се малко идиоти от Златната зора, но те не представляват някаква опасност.
- Имате ли конфликти с полицията?
- Случвало се е да ни обискират, но ние използваме някои трикове, за да пренасяме пиротехника.
панахайки5
панахайки6
- Колко човека събирате по гостувания?
- Винаги различно. Редовно ходи по един автобус (50-100 човека). Когато е дерби и по 500 човека. В град, който не е много далече от Патра ходят по 1 500. Преди няколко години събрахме в Закинтос 2 500, а в Егио 3 000 човека.
- Какви са бъдещите ви планове?
- Ще чакаме президентът да напусне клуба и ще вдигнем атмосферата по трибуните. Също така очакваме да се завърнем в Суперлигата.
- Според вас коя ултрас-сцена в Европа е най-перспективна?
- Смятам, че в Гърция има много силни ултраси. Едни от най-добрите в Европа са тези от нашата малка страна. Мисля, че ако видите ултрасите тук ще бъдете приятно изненадани. Не само сериозните отбори от Суперлигата, но и такива от втора и трета дивизия.
- Вашите пожелания към антифашистите в Русия.
- Желаем успех на вашия сайт. Винаги ще се радваме да ви видим тук в Патра. И най-важното е да останете антифашисти. Трябва да премахнем нацизма от нашите градове. Антифа трябва да бъдат единни в целия свят. Благодаря за интервюто и с нетърпение очаквам да се чуем отново.
ПРЕВОД: HTTP://RADICALTERRACES.WORDPRESS.COM/

Комментариев нет:

Отправить комментарий